top of page
Caută

Efectele îndulcitorilor artificiali: Te fac să crești în greutate?

  • Poza scriitorului: Dr.Vargyas Annamaria
    Dr.Vargyas Annamaria
  • 27 sept. 2021
  • 6 min de citit


Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2016, prevalența excesului de greutate la cei peste 18 ani, în România a fost de aproximativ 57% la ambele sexe iar în țara noastră unu din patru copii suferă de suprapondere sau obezitate.


Chiar și persoanele cu greutate normală pot avea probleme, cel mai adesea din cauza grăsimii abdominale în exces.


În parte , epidemia de exces de grăsime este pusă pe seama zaharurilor.


Pare un pas logic să înlocuim atunci zaharurile cu îndulcitori artificiali cu zero calorii ca să putem savura gustul dulce fără riscul de a lua în greutate și de a avea creșteri mari a glicemiei în cazul celor suferind de diabet zaharat.


Îndulcitorii artificiali sunt promovate de către producătorii lor ca un ,, ajutor în reducerea riscurilor pentru sănătate asociate cu epidemia de obezitate.”


Pot să ducă îndulcitorii artificiali la creștere în greutate ?


Studiile la scară largă efectuate pe populație au descoperit că îndulcitorii artificiali consumați în special în sucuri dietetice sunt asociați cu o creștere în greutate ridicată și cu grăsime abdominală acumulată în timp.


Explicația evidentă pentru acest rezultat este cauzalitatea inversă – nu consumarea mai multor sucuri dietetice duce la obezitate, ci obezitatea duce la consumul de suc dietetic în exces. Dar când cercetătorii au controlat și diferențele preexistente cu privire la grăsimea corporală, au descoperit aceleași dovezi de risc crescut de obezitate.


Totuși, nu toate analizele științifice au concis că exista o legătură între îndulcitorii artificiali și creșterea în greutate.


O analiză a gradului de părtinire în această industrie a relevat că, în cazul analizelor finanțate de sectorul alimentar, balanța înclina de 17 ori mai puțin către efctele nefavorabile, și că în aproximativ jumătate dintre analizele sponsorizate, autorii nici măcar nu menționau conflictele de interese.


Multe dintre studiile clinice pe îndulcitori artificiali și creșterea în greutate au fost efectuate de industria furajelor, care a hrănit animalele de la fermă cu îndulcitori pentru a le îngrășa mai repede. Crescătorii lăudându-se că adăugarea îndulcitorilor artificiali ,,crește... greutatea corporală și ...optimizează investiția.”


Dar cum rămâne cu oamenii ? Ce efecte au îndulcitorii artificiali asupra organismului nostru ?


1. Alterează microbiomul intestinal


Dacă dăm oamenilor cantitatea de sucraloză (îndulcitor artificial fără calorii) care se găsește într-o doză de suc dietetic, nivelul de zahăr din sângele lor crește, iar insulina crește și ea, ca răspuns. Sucraloza nici măcar nu este absorbită de corp, ci ajunge în colon și este eliminată.


Chiar aici ar putea fi problema. Efectele metabolice adverse ale îndulcitorilor artificiali se corelează cu schimbările ale microbiomului care au loc la o săptămână de consum zilnic.


Vestea bună este că, după ce nu mai consumați îndulcitori artificiali, echilibrul inițial al bacteriilor din intestine se reface în doar câteva săptămâni.


Problema este că s-ar putea să fim expuși fără să știm. Aproape jumătate din participanții la studiu, aleși aleatoriu să evite sucraloza, de exemplu, tot au avut rezultat pozitiv, probabil din cauza expunerii la surse nealimentare, cum ar fi pasta de dinți și apa de gură.


2. Induc în eroare creierul


Un alt fel în care îndulcitorii artificiali pot cauza tulburări metabolice este prin lipsa de comunicare care apare între cantitatea de îndulcitori identificată de creier pe limbă și cantitatea de zahăr din sânge care ajunge, de fapt, la creier.


Creierul ar putea sfârși înșelat de îndulcitorii artificiali, crezând că trebuie să consume tot mai mult dulce pentru a primi suficiente calorii.


De exemplu, cercetătorii le-au strecurat oamenilor Sprite, Sprite Zero (un Sprite îndulcit artificial, fără calorii), sau apă neîndulcită, mineralizată, cu lămâie, iar apoi i-au întrebat dacă doresc M&M’s, apă de izvor sau gumă fără zahăr. Ghici cine a ales bomboanele? Cei care băuseră sucul îndulcit artificial au fost de aproape de trei ori mai înclinați să ia bomboanele decât cei care consumaseră sucul îndulcit cu zahăr sau băutura neîndulcită.

Așadar, nu a fost vorba despre dulce vs. non-dulce, sau despre calorii vs. zero-calorii.


Se pare că îndulcitorii non-calorici păcălesc creierul să își dorească mai multe prostii de mâncare.


3. Alterează căile de recompensă în creier responsabile pentru răspunsul pozitiv la mâncare


Aceiași cercetători au mai efectuat un studiu în care toată lumea a primit biscuiți Oreo și apoi au fost întrebați cât de mulțumiți erau.


Asemenea celor care băuseră Sprite Zero îndulcit artificial, au declarat că se simt mai puțin mulțumiți după ce mâncaseră Oreo decât subiecții care băuseră Sprite normal sau apă gazoasă. Rezultatele coincid cu studiile imagistice care demonstrează că un consum regulat de îndulcitori artificiali pot altera căile de recompense responsabile pentru răspunsul pozitiv la mâncare.


4. Cresc nivelul de zahăr din sânge cu o oră mai târziu după ingerare


Cercetătorii au selectat aleatoriu persoane care să consume o băutură îndulcită cu zahăr, cu aspartam (îndulcitor artificial non-caloric, folosit în produse procesate), cu fructele călugărului și respectic cu stevie care sunt considerate îndulcitori naturali.


Glicemia lor a fost măsurată de-a lungul a 24 de ore și, surprinzător, nu s-a înregistrat nici o diferență important între cele patru grupuri. Grupul căruia i se dădea zahăr a primit circa 16 linguri, cantitatea dintr-o sticlă de Cola de 600 ml, așadar celelalte trei grupuri au consumat cu 16 linguri de zahăr mai puțin, și totuși toate cele patru grupuri au avut cam aceleași glicemie.


Zahărul de masă cauzează o creștere mare a glicemiei din sânge. Prin comparație, după ce consumi o băutură îndulcită cu aspartam, fructele călugărului sau stevie, nu se întâmplă nimic cu glicemia. Or, la asta ne am aștepta.


Aceștia sunt îndulcitori non-calorici, și fiindcă nu au calorii, ar trebui să bem ceva asemănător cu apa. Cum se poate ca valorile glicemiei să fie cam aceleași?


Singura explicație plauzibilă este că îndulcitorii non-calorici au crescut nivelul de zahăr din sânge, mai târziu în timpul zilei. Și exact așa s-a și întâmplat.


În grupul care a consumat băutura îndulcită cu aspartam, chiar dacă nu li s-a ridicat glicemia pe loc, s-a întâmplat o oră mai târziu, ca răspuns la ingerarea prânzului, de parcă tocmai ar fi băut o sticlă de suc.


Asta s-a întâmplat în cazul îndulcitorului artificial. Dar cum rămâne cu îndulcitorii naturali, stevia sau fructul călugărului? Și ei au acționat la fel.


S-a înregistrat același nivel crescut al glicemiei după o masă normală după o oră, chiar și dacă subiecții au consumat cu 16 linguri de zahăr mai puțin. Parțial, se întâmplă fiindcă au mâncat mai mult.


5. Cresc greutatea corporală


Îndulcitorii artificiali non calorici cresc greutatea corporală.

După ce bei o Cola dietetică, ești mai predispus să mănânci în plus la următoarea masa decât dacă ai fi băut o Cola normală.


De fapt, ai mânca mult mai mult decât caloriile „economisite” din înlocuirea zahărului cu îndulcitori non-calorici, compensând integral la mesele ulterioare, deci fără rezultat în aportul caloric zilnic.


Este ca și cum grupurile care au consumat îndulcitori cu zero calorii- indiferent că este vorba despre cei artificiali sau naturali- ar fi dat pe gât o sticlă de suc îndulcit.


Când ne referim la aportul caloric, glicemie sau insulină crescută, toți ceilalți îndulcitori par să fie la fel de nocivi ca zahărul.


Avem dovezi directe că băuturile dietetice au un efect advers asupra greutății corporale.


Dacă le înlocuim cu apă, teoretic nu ar trebui să existe nici o diferență în modul în care afectează greutatea corporală, fiindcă ambele au zero calorii, nu?


Ei bine, când cercetătorii au testat acest aspect, indivizii supraponderali și obezi care urmau o dietă aleatorie, în care băuturile dietetice au fost înlocuite cu apă, au pierdut din greutate cu aproximativ 15% mai mult în șase luni.


Cercetătorii care au demonstrat că îndulcitorii artificiali pot tulbura microbiomul și metabolismul, subliniind ironia rezultatelor: deși acești aditivi alimentari au fost introduși pentru a reduce aportul caloric și pentru a se opune epidemiei de obezitate, rezultatele au sugerat că îndulcitorii artificiali ar fi putut „ contribui direct la încurajarea epidemiei cu care fuseseră meniți să lupte.”


Având în vedere efectul lor nociv asupra metabolismului și o posibilă creștere a riscului de a dezvolta mai multe boli cronice, inclusiv diabet, atac vascular cerebral și demență, ideal, consumul de îndulcitori artificiali și naturali ar trebui evitate în dietă.


Dovezile susțin idea că nu mâncăm prea mult zahăr doar pentru că ne place gustul lui dulce, este un aliment adictiv.


Consumul de zahăr s-a dovedit a inhiba secreția hormonului de stres indus de anxietate, ceea ce ne ajută să ne explicăm de ce atâtea „alimente de alinare” au un conținut ridicat de zahăr și de ce consumul de zahăr în exces poate fi un obicei la care renunțăm foarte greu.


Pentru cei dintre voi înclinați spre consumul de dulciuri, nu vă pierdeți speranța. Este posibil resetarea senzorilor gustului personal.


Durata medie de viață a unei celule de papilă gustativă poate fi doar 250 de ore, însemnând că fiecare dintre papilele gustative poate fi înlocuită la fiecare 10 zile, oferindu-ne șansa unui nou început la fiecare câteva săptămâni.


Dacă provocăm oamenii să se abțină de la zahăr două săptămâni, eliminând toate zaharurile adăugate și îndulcitorii artificiali, la finalul testului până la 95% au spus că „ alimentele și băuturile dulci aveau gust mai dulce sau prea dulce, și…că vor utiliza mai puțin zahăr sau deloc.”

Majoritatea nu au simțit pofta de zahăr din prima săptămână.


Hai să dăm start nou papilelor noastre gustative prin eliminarea îndulcitorilor si zaharurilor din viața noastră.


Dacă ti-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici👈


Surse

4. Greger M, Cum sa nu tii o dieta. Editura Bookzone,2020, Bucuresti.










Comments


Post: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2021 by drvargyasannamaria. Proudly created with Wix.com

bottom of page