top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiDr.Vargyas Annamaria

Alimentație pentru diabet: Ce alegeri alimentare să faci penru remiterea diabetului zaharat tip 2 ?


Alimentatie pentru a obtine remisiunea diabetului tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 afectează aproximativ 10 % dintre adulți din România, cu prevalență în creștere la grupele de vârstă mai tinere. Fără un tratament și un management adecvat, afecțiunea poate duce la orbire, boli de rinichi, boli cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza și insuficiența cardiacă, și alte comorbidități care scad calitatea vieții și contribuie la ratele mortalității.


Narațiunea despre diabetul de tip 2 s-a schimbat considerabil în ultimele decenii. În loc să fie o afecțiune cronică, progresivă, scopul tratamentului ar trebui să fie acum obținerea remisiunii. Cea mai eficientă modalitate de a obține remisie este o abordare alimentară intensivă.


Ce înțelegem prin remisiune în diabetul zaharat tip 2 ?


Remiterea unei boli, ca diabetul tip 2, este definită în linii mari ca dispariția semnelor și simptomelor asociate pentru un timp minim specificat, dar nu exclude posibilitatea de recidivă.


Remisiunea în diabetul tip 2 trebuie definită ca HbA1c ( hemoglobină glicolizată, glicata, mai mult poți citi aici) mai mică de 6,5% timp de cel puțin 3 luni fără intervenții chirurgicale, dispozitive sau terapie farmacologică activă în scopul specific de scădere a glicemiei.


S-a ajuns la un consens că atingerea remisiunii este rezultatul optim ca și tratament pentru adulții cu diabet tip 2. De asemenea remisiunea este un obiectiv realist și realizabil pentru unii, dar nu pentru toți, adulții cu diabet tip 2.

Chiar și dacă nu se poate obține remisiunea este de o importanță majoră prevenirea complicațiilor care sunt legate de diabet.


Cum putem stabili atingerea remisiunii ?


Remisiunea în diabet tip 2 este însoțită de inversarea sau îmbunătățirea rezistenței la insulină, contextul în care apare disfuncția celulelor beta iar rezistența la insulină poate fi măsurată utilizând evaluarea HOMA-IR (modelul homeostatic pentru evaluarea rezistenței la insulină) și/sau evaluarea HOMA-beta (modelului homeostatic pentru evaluarea funcției celulelor beta) pentru a evalua progresul terapiei și pentru a defini așteptările.

Despre ce este rezistența de insulină, ce rol are în apariția diabetului de tip 2 și din ce cauză apere poți citi mai mult aici.


Care sunt alimentele care ne ajută să atingem remisiunea ?


Dieta este considerată intervenția primară pentru diabetul tip 2 prin care se poate obține remisiunea la mulți adulți, inclusiv la cei cu un indice de masă corporală (IMC) normal și reprezintă fundamentul managementului, combinat cu medicamente, după cum este necesar.


Capacitatea intervențiilor dietetice de a produce remisie este legată de intensitatea acesteia, fiind definită de restricțiile alimentare și de gradul de interacțiuni pacient-medic, iar conținutul ridicat de fibre este o componentă esențială. Despre sursele de fibre poți citi în detaliu aici.


Probabilitatea de remisie este cea mai mare atunci când intervenția alimentară este însoțită de alte modificări ale stilului de viață (activitate fizică, post intermitent) și diabetul este de scurtă durată (4 ani sau mai puțin).


Remiterea diabetului tip 2 necesită o reducere suficientă a caloriilor absorbite pentru a scădea adipozitatea și rezistența la insulină.


Există un consens că intervenția alimentară ar trebui să includă în primul rând alimente integrale de origină vegetală (cereale integrale, legume, leguminoase, fructe, nuci și semințe), evitând sau minimizând în același timp carnea (și alte produse de origine animală), alimentele rafinate, alimentele ultraprocesate și alimentele cu grăsimi adăugate.


Ce trebuie sa faci ca sa obtii remiterea diabetului tip 2 ?

Abordările de intervenții bazate pe alimente identificate ca fiind preferate pentru remisie (de exemplu dieta mediteraneană, DASH, dietă cu alimente integrale pe bază de plante) pun toate accentul pe alimentele din plante integrale; sunt dense în nutrienți; și bogat în fibre, antioxidanți și fitochimice.


O dietă cu conținut foarte scăzut de carbohidrați (dieta keto) poate fi asociată cu evenimente adverse semnificative și risc cardiovascular care fac această dietă nerecomandabilă pentru remiterea pe termen lung a diabetului tip 2.


Pierdere în greutate


Obezitatea este un factor de risc major pentru diabetul tip 2. Scopul pentru pierderea în greutate este exprimat în termeni de pierdere în greutate procentuală (de exemplu, 5% până la 15% din greutatea corporală de bază), pentru a ameliora rezistența la insulină și a atenua hiperglicemia. Diabetul reapare cu creșterea înapoi în greutate.



Despre inversarea diabetului tip 2 poți citi mai mult aici 👈


Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈




Surse

Dietary Interventions to Treat Type 2 Diabetes in Adults with a Goal of Remission: An Expert Consensus Statement from the American College of Lifestyle Medicine

Riddle, MC, Cefalu, WT, Evans, PH, et al. Consensus report: definition and interpretation of remission in type 2 diabetes. Diabetes Care. 2021.

JB, Caprio, S, Cefalu, WT, et al. How do we define cure of diabetes?. Diabetes Care. 2009;32(11):2133-2135.















Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2 Post
bottom of page