Tendințe nutriționale controversate din 2021
- Dr.Vargyas Annamaria
- 19 nov. 2021
- 3 min de citit

În fiecare an, oamenii sunt bombardați cu rapoarte divergente și chiar contradictorii cu privire la impactul anumitor aditivi, alimente și nutrienți asupra sănătății cardiovasculare și asupra factorilor săi de risc.
În consecință, un număr de medici publică într-o revistă medicală de renume o revizuire a controverselor nutriționale din anul 2021, care examinează impactul îndulcitorilor artificiali, cacaoul, soia, cărnurile pe bază de plante, nitrații și cărnurile hrănite cu iarbă în comparație cu animalele hrănite cu cereale asupra rezultatelor cardiovasculare și a altor rezultate de sănătate, cu scopul de a optimiza clinicienilor consilierea alimentară.
1. Despre îndulcitorii artificiali fără calorii
Există date mixte dacă acești îndulcitori sunt mai buni pentru sănătate decât zahărul adăugat. În general, s-a demonstrat că cresc riscul de diabet de tip 2, obezitate, hipertensiune arterială și mortalitate de orice cauză.
Prin urmare, autorii concluzionează că există suficiente date pentru a recomanda limitarea sau evitarea îndulcitorilor artificiali fără calorii .
Poți citi mai mult despre îndulcitorii artificiali și efectele lor asupra sănătății aici.
2. Despre consumul de cacao

Câteva vești bune aici, consumul regulat de cacao a fost asociat cu beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea cardiometabolică. Cu toate acestea, aceste beneficii vor fi anulate dacă este consumat în contextul unui conținut ridicat de zahăr și lactate.
Recomandarea mea personală să rămâi la produse fără lactate cu cel puțin 70% conținut de cacao și cu cât mai crescut e conținutul de cacao cu atât mai bine.
3. Despre consumul de soia
Această controversă este una ușor de evaluat. Există o abundență de date care demonstrează că consumul de alimente din soia procesate minim și de lapte de soia este asociat cu beneficii pentru sănătate și această analiză constată că cele mai puternice dovezi sunt pentru reducerea riscului de deces prin bolile de inimă și a vaselor și cancer.
4. Despre alternativele de carne pe bază de plante
Este cerută precauție față de alternativele de carne pe bază de plante mai noi și mai procesate, care tind să fie bogate în sare și grăsimi saturate (de obicei din ulei de cocos sau de palmier). Deși studiile mici până în prezent sugerează că ar putea fi o alegere mai bună decât consumul de carne, ele nu pot fi considerate sănătoase ca atare, iar autorii concluzionează că „Până nu vor fi disponibile mai multe date, proteinele pe bază de plante procesate minim, cum ar fi soia tradițională, legumele și nucile ar trebui să fie promovat pacienților ca înlocuitori de carne”.
5. Despre nitrații din dietă
Nitrații din alimente vegetale, cum ar fi legumele cu frunze și sfecla roșie, au fost asociați în mod constant cu beneficii pentru tensiunea arterială, funcția endotelială ( capacitatea arterelor de a dilata sau contracta la stimuli, ajută la reglarea coagulării sângelui, endoteliul -căptușeala interioară a vaselor de sânge ) și performanțe atletice mai bune. Aceste alimente ar trebui să fie încurajate.
Cu toate acestea, nitrații și nitriții găsiți în carnea procesată nu sunt considerați sănătoși, deoarece se combină în condiții acide cu anumiți compuși concentrați în carne, inclusiv amine și alchil amide, pentru a forma compuși N-nitrozoși potențial cancerigeni.
Această reacție este inhibată de aportul de vitamina C și alți antioxidanți concentrați în multe alimente de origine vegetală.
6. Despre carnea hrănită cu iarbă versus carnea hrănită cu cereale
Mulți consideră că carnea de la animale hrănite cu iarbă este o alegere sănătoasă. Desigur, aceste animale nu sunt hrănite cu iarbă toată viața, ci măcar o parte din aceasta. Acest lucru pare să modifice profilul nutrițional al cărnii cu mai puține grăsimi saturate și niveluri mai ridicate de acizi grași polinesaturați și anumiți antioxidanți.
Au existat două mici studii scurte care investighează impactul cărnii hrănite cu iarbă, dar acestea nu au putut arăta niciun beneficiu pentru biomarkerii cardiovasculari, cum ar fi colesterolul, trigliceridele, sensibilitatea la insulină sau tensiunea arterială.Nu există studii pe termen lung. Deci, în prezent, nu există date care să susțină ipoteza că carnea de la animalele hrănite cu iarbă este o alegere sănătoasă.
Opțiunea mai bună pentru sănătate este alegerea proteinelor din surse vegetale, conform consensului internațional.
Pe scurt, sănătatea viitoare a oamenilor de pe această planetă depinde în mare măsură de trecerea la modele alimentare mai sănătoase.
În această revizuire amintită , au fost evidențiate doar câteva dintre tendințele actuale în domeniul nutriției.
Există suficiente date pentru a recomanda limitarea sau evitarea îndulcitorilor artificiali fără calorii. Există suficiente dovezi care sugerează beneficiile pentru sănătatea cardiovasculară ale consumului de cacao, soia și nitrați pe bază de plante procesate minim.
Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici👈
Surse
Comments