top of page
Caută
Poza scriitoruluiDr.Vargyas Annamaria

Este uleiul de cocos sănătos pentru inimă ?


Uleiul de cocos: sanatos pentru inima?

Marketingul industrial de mare succes i-a convins pe mulți că uleiul de cocos este un „aliment sănătos”.


O meta-analiză bine realizată a 16 studii confirmă că acest lucru nu este adevărat. Uleiul de cocos duce în mod constant la o creștere a colesterolului rău (LDL- colesterolul) din sânge. Este puțin probabil, având în vedere cunoștințele actuale, ca creșterea corespunzătoare a colesterolului bun (HDL- colesterolul) să contracareze efectele adverse ale colesterolului rău crescut.

În mod șocant, efectele au fost mai grave decât pentru uleiul de palmier,un alt ulei tropical bogat în grăsimi saturate.


De asemenea, rezultatele nu au arătat niciun beneficiu al consumului de ulei de cocos asupra inflamației, controlului zahărului din sânge sau greutății.


Autorii atribuie efectele dăunătoare asupra lipidelor din sânge nivelurilor ridicate de grăsimi saturate găsite în uleiul de cocos și sugerează limitarea aportului de ulei de cocos.


Această meta-analiză a constatat că, în comparație cu uleiurile netropicale, uleiul de cocos a crescut semnificativ colesterolul total cu 14,69 mg/dL, a crescut colesterolul rău cu 10,47 mg/dL și a crescut colesterolul bun cu 4,00 mg/dL. Pe baza acestor modificări și a concentrațiilor medii inițiale ale lipidelor din sânge, modificarea procentuală estimată a colesterolului rău a fost de 8,6%, iar modificarea procentuală a colesterolului bun a fost de 7,8%. Uleiul de cocos nu a modificat concentrațiile de trigliceride în mod semnificativ în comparație cu uleiurile netropicale.


Uleiul de cocos și bolile de inimă

Comparativ cu uleiul de palmier, uleiul de cocos a crescut semnificativ colesterolul total cu 25,57 mg/dL, colesterolul rău cu ​​20,50 mg/dL și colesterolul bun cu ​​2,83 mg/dL, dar nu trigliceridele.


Consumul de grăsimi saturate crește în mod constant colesterolul rău într-o manieră liniară. Nu există multe surse vegetale de grăsimi saturate, dar uleiul de cocos este unul.


Acidul lauric cuprinde aproximativ jumătate din totalul acizilor grași ai uleiului de cocos.

Deși este clasificat ca un acid gras cu lanț mediu, acesta acționează mai mult ca un acid gras cu lanț lung și crește LDL-colesterolul. În plus, 25% din grăsimea de cocos constă din acizi grași saturați cu lanț lung, acid miristic și acid palmitic, despre care se știe că afectează negativ sănătatea cardiovasculară.


Dacă intenționezi să utilizezi ulei la gătit, atunci cel mai bine rămâne cu uleiuri bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin și uleiul de rapiță.


Uleiurile procesate nu sunt necesare în dietă și grăsimile sănătoase pot fi obținute din alimente vegetale integrale.


Îngrijorarea este că multe alimente procesate conțin acum destul de mult ulei de cocos. Aceste alimente ar trebui consumate rar ca un deliciu, deoarece efectele lor pe termen lung asupra sănătății sunt puțin probabil să fie favorabile.


Poți citi mai mult despre grupurile de alimente care au efect de creștere asupra nivelului de colesterol rău aici 👈


Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈



Surse





36 afișări0 comentarii

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page