Nu e niciodată prea târziu pentru a reduce riscul de diabet tip 2
- Dr.Vargyas Annamaria
- 24 dec. 2021
- 3 min de citit
Actualizată în: 17 ian. 2022

Diabetul de tip 2 este în proporții epidemice, 1 din 10 persoane din România având această afecțiune. La nivel global, peste 400 de milioane de oameni trăiesc cu diabet zaharat de tip 2, cu o creștere mai mare a prevalenței în țările cu venituri mici și medii.
Știm deja că o dietă sănătoasă pe bază de plante cu un aport mai mic de alimente vegetale și animale mai puțin sănătoase, este cea mai bună pentru prevenirea diabetului de tip 2. Dar cum rămâne cu modificările dietei în timp? Cum afectează asta riscul?
O lucrare apărută în revista de specialitate Diabetes Care din Studiul de Sănătate a Asistentelor și Studiul de urmărire a Profesioniștilor din Sănătate a inclus peste 200.000 de participanți urmăriți de mai bine de 30 de ani. Analiza a examinat impactul aderenței la o dietă sănătoasă pe bază de plante la fiecare 4 ani și modul în care schimbările în aderență au afectat riscul ulterior de diabet de tip 2.
Rezultatele au arătat că schimbările în calitatea dietei în timpul urmăririi au avut un impact asupra riscului viitor de diabet. Acei participanți care au avut o aderență mai mare la o dietă pe bază de plante pe o perioadă de 4 ani au avut un risc semnificativ redus de diabet de tip 2 în următorii 4 ani. Pentru fiecare îmbunătățire cu 10% a aderenței a existat o reducere ulterioară a riscului cu 7-9%. Pentru acei participanți a căror dietă a deviat de la o dietă sănătoasă pe bază de plante, a existat un risc crescut de diabet de tip 2 cu 12-23% în următorii 4 ani. Participanții cu cea mai mare creștere a consumului de alimente de origine animală de-a lungul timpului au avut un risc viitor cu 10% mai mare de diabet de tip 2. O parte din acest risc crescut s-a datorat greutății corporale mai mari.
Autorii concluzionează că „deplasarea consumului de alimente de origine animală către un consum mai mare de alimente vegetale sănătoase în timp este urmată de un risc mai mic de diabet”.
Din studiile anterioare înțelegem și mecanismul prin care alimentele pe bază de plante protejează împotriva diabetului de tip 2. Dietele pe bază de plante au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, sunt mai bogate în fibre și polifenoli, de care, printre altele, beneficiază și microbiomul intestinal, dieta este mai scăzută în grăsimi saturate și aportul de fier hem și există o mai bună gestionare a greutății.
Astfel, o dietă sănătoasă pe bază de plante îmbunătățește controlul glicemic, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce inflamația cronică, reducând astfel riscul de diabet tip 2. În plus, conținutul ridicat de fibre și conținutul scăzut de calorii al multor alimente vegetale poate reduce și mai mult riscul de diabet tip 2 prin promovarea scăderii/menținerii în greutate.

Grupele de alimente vegetale sănătoase includ cereale integrale, fructe, legume, nuci, semințe leguminoase și ceai/cafea, în timp ce grupurile de alimente vegetale mai puțin sănătoase includ sucuri de fructe, băuturi îndulcite cu zahăr, cereale rafinate, cartofi prăjiți și dulciuri/deserturi.
Datele care susțin dietele pe bază de plante pentru prevenirea și tratamentul diabetului de tip 2 sunt atât de convingătoare, încât Colegiul American de Medicină a Stilului de Viață susține o dietă cu alimente integrale pe bază de plante ca intervenție alimentară numărul unu în acest context.
Dacă vrei să introduci în dieta ta mai multe alimente integrale de origine vegetală poți citi Ghidul de a mânca bine pe bază de plante aici 👈
Poți citi mai mult despre diabetul de tip 2 - cauze, factori de risc și modalități de a scade zahărul din sânge aici 👈
Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈
Surse
Comments